Onze selectie

Beste Ergonomische Toetsenborden van 2024

Heb jij tijdens het typen last van je armen, polsen of schouders? Dan kan een ergonomisch toetsenbord zorgen voor minder belasting. Een ergonomisch toetsenbord is namelijk speciaal ontworpen zodat de houding van de pols verbetert, wat ook jouw klachten mogelijk kan verminderen.

Een ergonomisch toetsenbord kopen is spannend. Het zijn vaak geen goedkope toetsenborden en het design is totaal anders, wen je er wel aan? Er zijn daarom ook veel verschillende keuzes die je moet gaan maken voordat je een ergonomisch toetsenbord wilt gaan kopen: Wil je bedraad of draadloos? Voor welk type design ga je? En de belangrijkste vraag, wat wil je ervoor betalen?

Om die reden hebben we bij ToetsenbordTotaal een selectie gemaakt van de beste ergonomische toetsenborden. Om tot de beste ergonomische toetsenborden te komen heeft ToetsenbordTotaal onafhankelijk gekeken naar alle ergonomische toetsenborden in de markt. Hier hebben we rekening gehouden met ergonomie, de prijs en comfort.

Het beste ergonomische toetsenbord van 2024 is volgens ToetsenbordTotaal, net als in 2023, de Logitech K860Een goed draadloos ergonomisch toetsenbord waar comfort en design samenkomen. Verder in onze top 5: Microsoft Ergonomic toetsenbord, Microsoft Sculpt Ergonomic, Ergoline ergonomisch toetsenbord en de Kinesis Advantage360.

Onze top 5 ergonomische toetsenborden:

  1. Logitech K860
  2. Microsoft Ergonomic toetsenbord
  3. Microsoft Sculpt Ergonomic
  4. Ergoline ergonomisch toetsenbord
  5. Kinesis Advantage360

1 – Logitech K860

De Logitech K860 is ideaal voor iemand die een ergonomisch design belangrijk vindt en ook fijn wilt typen. Lang typen op dit toetsenbord is geen enkel probleem, het toetsenbord heeft een gesplitst en gerond design waardoor je een veel natuurlijke werkhouding aanhoudt. Doordat de toetsen kort zijn hoef je niet veel druk te zetten, dat maakt het typen makkelijk en fijn. 

Het toetsenbord komt standaard met een polssteun. Door middel van de polssteun claimt Logitech dat het 54% meer ondersteuning biedt voor je pols. Ook vermindert het de buiging van pols met 25% in vergelijking met een normaal toetsenbord doordat je polsen wat hoger liggen.

Logitech K860 Ergnomisch Toetsenbord productfoto

Het toetsenbord is dan ook echt gemaakt voor iemand die overdag werkt, de Logitech K860 heeft namelijk geen verlichting. Wel fijn voor deze prijs is dat het toetsenbord draadloos is. Je kunt zowel via bluetooth als via een usb receiver connectie maken met je toetsenbord.

Tip! De Logitech K860 eenmaal gekocht? Bekijk ons blog hoe je je Logitech toetsenbord koppelt.

Wat we echt jammer vinden aan de K860 zijn de AAA batterijen. Alhoewel de batterijen lang mee gaan moet je toch batterijen in huis hebben, die batterijen gaan ook altijd op een ongelegen moment leeg. Via een kabel opladen is écht nog een wens voor de toekomstige versie van dit toetsenbord.

Het toetsenbord kan draadloos met je pc of laptop verbinden
Logitech levert standaard een polssteun mee voor extra ondersteuning
De Logitech K860 heeft geen verlichting onder de toetsen
Het toetsenbord werkt op 2 AAA batterijen en kan niet opgeladen worden via een kabel

Al met al is de Logitech K860 hét beste ergonomische toetsenbord volgens ToetsenbordTotaal. Goed design, fijne toetsen, draadloos en dat voor een goede prijs.

2 – Microsoft Ergonomic toetsenbord

Met het Microsoft Ergonomic toetsenbord heeft Microsoft echt een goed en fijn ergonomisch toetsenbord op de markt gezet voor iemand met weinig budget. Net als andere toetsenborden heeft Microsoft een toetsenbord een gesplitst en gerond ergonomisch design ontwikkeld voor een comfortabele werkhouding. 

Of je nou fan bent van een polssteun of niet, bij de Microsoft Ergonomic ga je voortaan typen met je polsen op de steun. Hierdoor geeft Microsoft je polsen nog een stukje extra ondersteuning, maar dit is wel even wennen.

De toetsen zijn ‘standaard’ toetsen en hebben geen plat design, iets wat niet past in deze prijsklasse. Het is wel goed om hier rekening mee te houden, toetsen indrukken is namelijk zwaarder voor je vingers.

Microsoft Ergonomic Toetsenbord productfoto

De de software van Microsoft heb je de mogelijkheid om de 3 toetsen aan de linker bovenkant van het toetsenbord in te stellen. Iets wat je eigenlijk veelal ziet bij gaming toetsenborden maar super handig is!

Goed instapmodel door de lagere prijs
3 instelbare toetsen met behulp van de software van Microsoft
De Microsoft Ergonomic heeft geen draadloze verbinding
Het toetsenbord heeft geen verlichting onder de toetsen

Al met al heb je met de Microsoft Ergonomic toetsenbord voor een relatief laag bedrag een goed instapmodel om ergonomisch toetsenbord uit te proberen.

3 – Microsoft Sculpt Ergonomic

Bij de Microsoft Sculpt Ergonomic heeft Microsoft gekozen voor een ‘gat’ tussen de twee delen van het ergonomische toetsenbord. In tegenstelling tot de Microsoft Ergonomic heeft dit ergonomische toetsenbord wel platte toetsen zodat je met weinig druk de toetsen in kunt drukken.

Net als de Logitech K860 en Microsoft Ergonomic heeft dit toetsenbord een polssteun voor extra polsondersteuning. Dit toetsenbord is een stukje minder breed, Microsoft heeft ervoor gekozen om het numeriek als los onderdeel van het toetsenbord te maken. Daardoor hoef je minder te bewegen met je arm en schouder omdat de muis dichter bij je natuurlijke houding ligt, super prettig.

Microsoft Sculpt Ergonomic Toetsenbord productfoto met numeriek

De Microsoft Sculpt komt met een usb receiver en heeft dus een draadloze verbinding met je pc of computer. Microsoft heeft niet gekozen voor bluetooth, de usb receiver wordt door verschillende mensen als ‘waardeloos’ omschreven maar dit lijkt niet bij alle toetsenborden het geval te zijn.

De Microsoft Sculpt is draadloos
De korte en lichte toetsen maken lang typen niet belastend voor vingers
De usb receiver kan fragiel zijn en niet goed werken
Het numeriek is los van het toetsenbord zelf

Voor een vergelijkbare prijs als de Logitech K860 is de Microsoft Sculpt een prima optie maar mist het bluetooth, de fragiele usb receiver maakt aanraden een stuk lastiger.

4 – Ergoline ergonomisch toetsenbord

Bij Ergoline weten ze hoe ze ergonomische toetsenborden moeten maken. Dit toetsenbord heeft geen gesplitst of gerond design maar juist een super plat en compact design. De lichte en platte toetsen zorgen ervoor dat je met weinig druk kunt typen. 

Door het compacte design mist een numeriek maar dit zorgt er wel voor dat de muis op de juiste positie kan liggen. In plaats van je arm en schouder naar buiten drukken kan door het compacte design deze in een natuurlijke positie blijven liggen.

Ergoline Ergonomisch Toetsenbord Compact Achterkant

Het toetsenbord is bedraad maar functioneert wél als usb hub met usb A en usb C aansluiting. Doordat het toetsenbord geen gesplitst design heeft denkt Ergoline aan de mensen die niet op een ‘vreemd’ of ‘onnatuurlijk’ toetsenbord willen typen.

De Ergoline heeft een licht en compact design
De usb A en usb C aansluiting komen altijd goed van pas
Het toetsenbord heeft geen numeriek
Doordat er geen splitsing of ronding is kan je nog steeds klachten houden bij gebruik

Eerst al eens proberen met platte en lichte toetsen? Dit instapmodel is perfect om eens te proberen met een ergonomisch toetsenbord, wel kun je nog klachten blijven houden omdat je handen niet in een natuurlijke houding blijven.

5 – Kinesis Advantage360

Op zoek naar een écht ergonomisch toetsenbord? Dan is de Kinesis Advantage360 wat voor jou. Dit toetsenbord heeft de look en feel van een ergonomisch toetsenbord. Het toetsenbord heeft écht een gesplitst en gerond design door één set van de toetsen aan de linkerkant en één aan de rechterkant, net als de Kinesis Advantage2.

De toetsen van de Kinesis Advantage360 zijn mechanisch. De tactile feedback zorgt ervoor dat het typen comfort biedt en niet te veel geluid maakt.

Het typen op de Advantage360 is echt even anders dan ‘normale’ toetsenborden door het gesplitste design. Hét voordeel? Je vingers blijven, in tegenstelling tot normale toetsenborden, in een natuurlijke houding. Waar je normaal je handen van binnen moet houden om te kunnen typen behoud je je natuurlijke ergonomische positie.

Kinesis gaat met dit toetsenbord écht weer een stap verder. Zo kun je dit toetsenbord ook in 3 verschillende hoogtes instellen. Door de binnenkant te verhogen draaien je handen naar een natuurlijke positie in plaats van de platte houding.

Het toetsenbord komt in twee uitvoeringen: Advantage360 én Advantage360 pro. Enkel de pro komt met Bluetooth en achtergrondverlichting mocht dat in je wensenpakket zitten. Ja je betaalt een stuk meer dan andere toetsenborden in deze lijst maar voor deze prijs heb je wel een toetsenbord wat pijn kan verminderen of stoppen.

Echt ergonomisch door het gesplitste in hoogte verstelbaar design
Mechanische tactile toetsen voor het ultieme comfort
Prijzig in vergelijking met andere ergonomische toetsenborden
Je zult even moeten wennen aan het typen op de Advantage360

De Kinesesis Advantage360 heeft alles om typen in een natuurlijke ergonomische positie mogelijk te maken. De prijs is hoog maar klachten kunnen door dit toetsenbord verdwijnen al is het typen op de Advantage360 even wennen.

Veelgestelde vragen

Een ergonomisch toetsenbord wordt vaak gekocht door mensen die na het gebruik van een ‘normaal’ toetsenbord last krijgen van hun armen, polsen of schouders. Een ergonomisch toetsenbord is speciaal ontworpen zodat je in een natuurlijke houding typt en daardoor geen of minder last hebt van je armen, polsen of schouders na lang gebruik van een toetsenbord.
Het beste ergonomische toetsenbord volgens ToetsenbordTotaal is de Logitech K860. Dit toetsenbord is draadloos, heeft een goed design, typt fijn en dat allemaal voor een goede prijs.

Meer ergonomische toetsenborden? Bekijk dan eens onze selectie van de beste draadloze ergonomische toetsenborden. Heb je vragen of advies op maat nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Thijs of Jari via onze contactpagina!

Ook interessant:

Menu